Συνεργεία - Υλικά

Επιλογή Χρωμάτων

Συχνά επικρατεί μια προτίμηση να βάφουμε τα σπίτια μας άσπρα. Ίσως αυτή η προτίμηση να προέρχεται απο το ότι σε πολλά μέρη του τόπου μας (ιδιαίτερα στα κυκλαδίτικα νησιά) «ασπρίζουνε» με σκέτο ασβέστη όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και τις μάντρες ακόμα και τους κορμούς των δέντρων.

Τα κατάλευκα σπίτια έρχονται σε αντίθεση με την ελληνική παράδοση, που θέλει κάθε κτίσμα «χρωματισμένο» με έντονα και ζωηρά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο ώχρας, λουλακί κλπ), χωρίς βέβαια να παραμερίζεται το άσπρο.

Επίσης υπάρχει η αντίληψη ότι με το άσπρο διαγράφονται καθαρά οι όγκοι,πράγμα που δεν είναι πάντα αλήθεια. Με το χρώμα, οι χώροι διαγράφονται πιο καθαρά και κερδίζουν σε σαφήνεια και λαμπρότητα, παρά αν ήταν το λευκό μόνο του. Άλλωστε με κάποιο χρώμα κοντά, το «απολυταρχικό» και «απόλυτο» λευκό μπαίνει στη θέση του. Σίγουρα όμως το λευκό χρώμα έχει τη δική του χάρη, και σε κάθε τι που θα μπει πάνω σ' ένα λευκό τοίχο, φαίνεται καλύτερα ο όγκος και διαγράφεται πιο καθαρά το σχήμα του. Υπάρχει λοιπόν, μια αναγκαιότητα κατανομής των χρωμάτων μέσα στους χώρους του σπιτιού. Καλό είναι να υπάρχουν επιφάνειες ζωντανές, που τις διαθέτουμε για να μπει χρώμα και επιφάνειες ήρεμες, λευκές, όπου θα μπορούμε να βάλουμε κάποιο αντικείμενο (στολίδι του σπιτιού) ή κάποιο πίνακα ζωγραφικής και που θα χαρακτηρίζει μια ήσυχη περιοχή του σπιτιού.