Συνεργεία - Υλικά

chromata-χρωματα

Γενικά

Το χρώμα είναι μια πρωταρχική ανάγκη στη ζωή του ανθρώπου. Σε κάθε εποχή της ύπαρξής του ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε το χρώμα στα έργα που δημιουργούσε και για να εκφράσει τα συναισθηματα του. Το χρώμα δεν έχει μόνο διακοσμητικό ρόλλο, αλλά επηρεάζει και τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπου και την ψυχολογία του. Εχει την δυνατότητα να προκαλεί προσωπικά ερθίσματα όπως το αίσθημα της χαράς, της δράσης, της δύναμης, της ηρεμίας κ.λ.π. Εχει αποδειχθεί ότι ένα χρώμα ή συνδιασμός χρωμάτων σε ένα χώρο όπου ζούμε ή εργαζόμαστε
μπορεί να μας επηρεάσει προς μια ορισμένη στάση και δράση.

Παραδείγματος χάριν τα χρώματα των τοίχων μιας αίθουσας διδασκαλίας μπορεί να κάνει τους μαθητές να γίνουν πιο δημιούργικοί,ή ένας χώρος εργοστασίου με τα κατάλληλα χρώματα μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους να αισθάνονται καλύτερα και να είναι πιο παραγωγικοί. Γενικά ο συνδιασμός των κατάλληλων χρωμάτων στούς χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε μας κάνει να νoιώθoυμε πιο άνετα και να έχουμε θετική στάση.

Υπνοδωμάτιο με έντονες αποχρώσεις
Τοίχος με έντονες αντιθέσεις

Με τον συνδιασμό των κατάλληλων χρωμάτων στις επιφανειες των κτιρίων είναι δυνατό να προκαλέσουμε το αίσθημα της κίνησης όπως π.χ. ένας μαύρος τοίχος φαινεται να βγαίνει προς τα έξω, ενώ ένας μπλε τοίχος φαίνεται σαν να απομακρυνεται. Επίσης με το χρώμα μπορούμε να τονίσουμε κάποια στοιχεία ενός κτιρίου όπως π.χ. ένα υποστήλωμα ή μια εσοχή βαφοντάς τα με ένα διαφορετικό και πιο έντονο χρώμα από τους διπλανούς τους τοίχους. Επίσης με το χρώμα μπορούμε να επηρεάσουμε την εμφάνιση και την σχεση των ογκων ενος κτιριου. Το χρώμα επιδρά στον φωτισμό ενός δωματίου και μαζί με τα χρώματα των άλλων αντικειμένων που υπάρχουν στο χώρο μας βοηθάει να κάνουμε το φως ενος χώρου ζεστό και ζωντανό.